Informatie voor werkgevers

Een Wajong uitkering is voor mensen die voor hun 18e of tijdens een studie een ziekte of handicap hebben. Door deze ziekte of handicap hebben zij al op jonge leeftijd een arbeidsbeperking. Zij hebben recht op Wajong als ze aan de voorwaarden voldoen. Soms wordt dit begrip geassocieerd met verstandelijk beperkten. Dit klopt niet. Ook intelligente mensen kunnen de Wajong status hebben omdat er sprake zou kunnen zijn van een aangeboren fysieke beperking.

Deze site is bedoeld om de groep werkzoekenden met een Wajong status aan een interessante baan te helpen. Hiervoor zijn werkgevers nodig die bereid zijn om te denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen.


Wij weten als geen ander dat Wajongers vaak tegen extra barrières aanlopen bij het vinden van een passende baan omdat zij de concurrentie moeten aangaan met kandidaten waarvoor geen aanpassingen nodig zijn. Bij wajongvacatures.nl bieden wij werkgevers de kans om deze groep mensen te leren kennen als de gemotiveerde en getalenteerde werknemers die zij zijn. Door iedereen de kans te geven om talenten in te zetten op de werkvloer, kunt u als werkgever bijdragen aan een inclusievere samenleving en tegelijkertijd uw organisatie versterken. Wij geloven dat iedereen de kans verdient om zijn of haar talenten te benutten.


De overheid wil werkgever stimuleren om mensen met een arbeidshandicap in dienst te nemen. Hiervoor zijn er diverse subsidies en regelingen beschikbaar. Hieronder volgen een aantal voordelen. Op de site van het uwv vindt je nog een aantal voordelen.


Een van deze regelingen is loondispensatie.

Bij loondispensatie betaalt de werkgever tijdelijk minder loon aan een werknemer met een Wajong-uitkering die minder werk aankan dan de andere werknemers. Voorwaarde is dat de werknemer een Wajong-uitkering heeft. Het uwv vult dit salaris dan aan.

De loondispensatie kan een half jaar tot 5 jaar duren. Verlenging is mogelijk, maar uiteindelijk moet de werknemer hetzelfde gaan verdienen als andere werknemers. De hoogte van de loondispensatie is afhankelijk van de mate van arbeidsbeperking en de duur van het dienstverband.

Wij willen werkgevers motiveren om geen loondispensatie aan te vragen wanneer een werknemer met Wajongstatus, hetzelfde kan als werknemers zonder Wajongstatus. Het ontvangen van een zelf verdiend salaris, onafhankelijk van het uwv geeft een beter gevoel van eigenwaarde en gelijkwaardigheid op de werkvloer.

Het is belangrijk om te weten dat deze regelingen en subsidies afhankelijk zijn van verschillende voorwaarden en dat de beschikbaarheid hierdoor kan variëren. Wij adviseren u om contact op te nemen met de relevante instanties voor meer informatie. Zie site van het uwv en overheid.nl

 

Proefplaatsing: Wil je als werkgever iemand aannemen met een arbeidshandicap, maar twijfel je als werkgever of het goed uitpakt? Dan is een proefplaatsing misschien een goede oplossing. Een nieuwe werknemer kan 2 maanden werken op basis van een proefplaatsing. Hierdoor krijgt hij/zij de kans om ervaring op te doen en zich te bewijzen in de functie. Tijdens de proefplaatsing houdt de werknemer de uitkering en betaalt je als werkgever nog geen salaris. Dit is alleen als de intentie er is van 2 kanten om na afloop een dienstverband aan te gaan. Hiervoor wordt samen met een werknemer een formulier ingevuld. Zie voor de download uwv.nl

Voor een proefplaatsing gelden de volgende voorwaarden:

  • Je bent van plan om de werknemer na de proefplaatsing een dienstverband van minimaal 6 maanden aan te bieden.
  • Het aantal uren van het dienstverband is minimaal hetzelfde aantal uren als de proefplaatsing.
  • Er dient tijdens de proefplaatsing voor de werknemer een aansprakelijkheidsverzekering af te worden gesproken.
  • De werknemer heeft een uitkering van UWV.
  • De werknemer heeft nog niet eerder bij u gewerkt. Is dat wel het geval? Dan kunt u alleen een proefplaatsing aanbieden in de volgende situaties:
    • De proefplaatsing geldt voor een andere functie.
    • De proefplaatsing geldt voor dezelfde functie die uw werknemer had voor diens ziekte. De proefplaatsing is om te bepalen of uw werknemer nog geschikt is voor de functie.

 

 

No risk polis: De no-riskpolis is een regeling die voor werkgevers geldt als u een werknemer met een ziekte of handicap in dienst neemt.

De regeling houdt in dat u:

  • een Ziektewet-uitkering van UWV voor uw werknemer kunt krijgen als hij ziek wordt. Een Ziektewet-uitkering is 70% tot 100% van het dagloon.
  • geen hogere premie hoeft te betalen als hij een Ziektewet-uitkering krijgt.
  • geen hogere premie hoeft te betalen als hij in de WGA komt.

 

Het loonkostenvoordeel (LKV) is een tegemoetkoming voor werkgevers die 1 of meer werknemers in dienst nemen uit doelgroepen die moeilijker aan het werk komen. Het LKV is een onderdeel van de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl). Het gaat vooral om de volgende groepen werknemers:

  • oudere werknemers met een uitkering
  • werknemers met een arbeidsongeschiktheidsuitkering
  • werknemers met een arbeidsbeperking

Er is ook een LKV voor werkgevers die werknemers herplaatsen in een nieuwe of aangepaste functie als deze werknemers arbeidsongeschikt zijn geworden.